Augustprisen 2020 til Elin Anna Labba!
Vi gratulerer Elin Anna Labba med Augusprisen 2020 for årets beste sakprosa, «Herrarne satte oss hit». Vi gleder oss over å gi ut boken på norsk i januar 2021!
Augustprisen ble delt ut i går kveld, og vinneren i kategorien beste sakprosa er den samiske debutanten, Elin Anna Labba, med boken Herrarna satte oss hit. Om tvångsförflyttningarna i Sverige. Dette skriver juryen om boken:
«Elin Anna Labba beskriver renskinn som ”så mjuka att det känns som att handen ska smälta när man stryker dem”. Med samma stillsamma poetiska kraft i språket synliggör hon Sveriges tvångsförflyttningar av samerna, tvångsförflyttningar som söndrat urgamla släktband, nätverk och flyttleder. Genom att även väva in vittnesmål, arkivfotografier, kartor, jojkar och myndighets-papper riktar hon i denna mycket vackert formgivna bok nytt ljus på en mörk del av Sveriges historia.»
OM BOKEN: I 1919 blir Norge og Sverige enige om å begrense hvor mye rein som får flytte over grensen, og med det innledes tvangsflyttingen av et stort antall samiske familier med reinflokker. Myndighetene kaller løsningen en dislokasjon, men på samisk fødes ordet bággojohtin, tvangsflytting. De nomadiske samene, som hittil har bodd i Sverige om vinteren og i Norge i sommerhalvåret, får ikke lenger komme tilbake til Norge. I stedet blir de tvangsflyttet til nye steder i Sverige. De første som tvinges avgårde, forlater hjemmene sine i den tro at de skal få vende tilbake.
Samiske Elin Anna Labba forteller nå historien sett gjennom de tvangsflyttedes øyne. Hun har samlet beretninger, bilder, brev og joiker, og fremmaner et kor av røster fra de som ikke lenger kan fortelle. Boken skildrer harde liv og tap av livsgrunnlag, barn som overlates til slektninger i Norge og som ikke får se familien på mange år.
Labba levendegjør sorgen over tapet av det norske havslandet og ikke minst den dype respekten og kjærligheten til naturen. Boken er et viktig historisk vitnesbyrd, den dokumenterer uretten samene ble utsatt for da de ble fordrevet fra hjemmene sine, og tvunget til å bosette seg på landområder tildelt dem av den svenske staten. Boken er rikt og vakkert illustrert med fotografier av samiske familier og historiske dokumenter.
ELIN ANNA LABBA (f. 1980) er journalist og har tidligere vært redaktør for tidsskriftene Samefolket og Nuorat. Idag jobber hun som prosjektleder på Tjállegoahte, Författarcentrum Sápmi. Forfatteren kommer selv fra en familie som ble tvangsflyttet på 1920-tallet. Herrene sendte oss hit. Om tvangsflytting av samer er Elin Anna Labbas debutbok.
Den norske utgaven er oversatt fra svensk av Trude Marstein og vil utkomme 20. januar.
Foto: Christoffer Holmberg