Bilde 36

Pris:
429.00
ISBN: 9788253044743
Status: I salg
Utgitt år: 2024
Innbinding: Innbundet
Oversatt av: Gøril Eldøen
Orginalens tittel: Inte som lamm till slakt

Ikke som lam til slakt

Jødisk motstand under Holocaust

Denne boken utfordrer alt vi trodde vi visste om Holocaust.

Hvorfor gjorde ikke jødene motstand under Holocaust? Det spørsmålet var utgangspunktet for denne boken, et utgangspunkt som viste seg å være helt feil. I stedet har Kenneth Hermele gravd frem en helt ukjent historie, en historie som slår beina under alle myter om jøders passivitet. I denne banebrytende fortellingen avdekker han et landskap av jødisk motstand i mange og varierende former, en motstand som i tillegg overgår alle andre gruppers forsøk på motstand mot Hitler.    

Jødiske menn og kvinner satte fyr på ghettoene, sprengte jernbaneskinner og drepte tyske soldater og kollaboratører. De smuglet mat, gjemte flyktninger, kom seg over ghettomurene, spredte flygeblader, dokumenterte undertrykkelsen, holdt fast ved sine tradisjoner og ved sin verdighet. Jøder var partisaner og kjempet med allierte styrker i et oppsiktsvekkende antall.     Kenneth Hermele skildrer motstandshelter fra kureren Chajke Grossman til historikeren Emanuel Ringelblum. Samtidig gir han oss et helt nytt bilde av de kontroversielle jøderådene. Underveis belyser han jødisk motstandsfilosofi gjennom 2000 år.  

Etterord ved Mats Tangestuen.

 

Omtale:

«Kenneth Hermele har skrevet en svært opplysende og nyanserik bok om jødisk motstand før og under annen verdenskrig. ... Hermele skriver meget godt, og har funnet en form som både lar ham grave dypt i kildematerialet og samtidig komme med egne betraktninger.»
Johanne Elster Hanson, Morgenbladet

«Et nybrottsarbeid fra Sverige belyser jødisk historie under holocaust. ... et verdifullt tilskudd som utfordrer vante forestillinger om jødisk historie i Tyskland og i okkuperte områder»
Tore Linné Eriksen,  Klassekampen

«Ikke som lam til slakt  er en imponerende, nyansert og rik bok»
Göteborgs-Posten 

«en inspirerende og kunnskapsrik bok som ikke bare tar et oppgjør med mytene om jødisk motstand, men også utvider perspektivet på hva motstand kan være.»
 Sydsvenskan

«Alle som er interessert i å utvide sin forståelse av Holocaust, bør lese denne boka.»
Expressen

«Det er en historie om motstand og svik, kamp og kollaborasjon, som heller ikke nøler når det gjelder å beskrive de skitne kompromissene og egen blodsutgytelse.»
Aftonbladet

«Det er en av de mest omhyggelig dokumenterte bøkene jeg har lest, noe som, med tanke på hva den handler om, også gjør den til en av de viktigste bøkene jeg har lest.»
Gotlands tidningar

«Bokens store fortjeneste, den største ettersom den har mange, er at den fastslår at ikke bare væpnet motstand må regnes som motstand. ... Boka er en mektig prestasjon, med en litteraturliste på nesten 20 sider, og med et unikt bildemateriale.»
 Opulens

«Det kapittelet som må ha vært det vanskeligste å skrive, kommer logisk nok mot slutten, 'Motstandens pris' - om de umulige, uutholdelige situasjonene mennesker ble satt i, de valgene som ikke var valg. Velg hvilket av dine barn som skal få leve en stund til.»
Dagens Nyheter

«en velskrevet og nødvendig bok om mot, moral og viljen til å bevare sin menneskelighet.»
Populär Historia