Lansering: Hans Gude
Nasjonalgalleriet, onsdag 25. november kl 16
Endelig kommer den første store biografien om Hans Gude.
Velkommen til lansering!
I 1841 dro den begavede sekstenåringen Hans Gude til Düsseldorf for å utdanne seg til maler. Her fikk snart betydelig makt og innflytelse. Nordmannen inngikk i en krets med kulturpersonligheter – som Johannes Brahms og Clara Schumann – og var på å forme nye utdanningsinstitusjoner og kunstnerforeninger.
Bare 23 år gammel ble Gude akademiprofessor, og før fylte 30 malte han – sammen med Adolph Tidemand – det som skulle bli et nasjonalikon: «Brudeferden i Hardanger!» For norske elever som Frits Thaulow, Christian Krohg og Eilif Peterssen ble Gude en døråpner til kontinentet, for andre ble han en norgesambassadør som førte dem til norske landskap. Selv malte han ypperlige fjellandskap, men også en rekke populære kyst- og sjømotiver.
I Tyskland virket han som lærer akademiene, samtidig som han var en produktiv kunstner som vant internasjonale priser. Hans Gude ble et verdensnavn – og svært velstående. Men han ble nærmest frakoblet norsk kulturhistorie. Hvilken rolle hadde han egentlig? Og hva muliggjorde hans eventyrlige kunstnereise?
På Pax Forlag utkommer endelig biografien om Hans Gude og hans innsats, ført i pennen av den unge kunsthistorikeren Nicolai Strøm-Olsen.
Program:
Foredrag ved Frode Haverkamp, seniorkurator ved Nasjonalgalleriet og Gude-ekspert.
Foredrag ved Nicolai Strøm-Olsen, forfatter av boken Hans Gude. En kunstnerreise
Enkel servering