Pressen om Pax!
En oversikt over omtaler og anmeldelser som bøkene våre har fått så langt i høst.
SKJØNNHET ER ET SÅR er tildelt prisen Emerging Voices 2016 Fiction Award! |
Eka Kurniawan
SKJØNNHET ER ET SÅR
"Historien drives fram i spennet mellom begjær og kjærlighet, vevet sammen til en fortelling som er vulkansk i sin kraft og samtidig lysende i sin poetiske styrke. Myter og folklore virvles sammen med Indonesias etterkrigshistorie til en historie om enkeltmennesker – en roman som gir håp for den moderne diktekunsten."
Fredrik Wandrup, Dagbladet
"I denne originale og bredt anlagte romanen blandes fortid og nåtid, høyt og lavt, og vi føres inn i en verden av kjærlighet, galskap, incest, spøkelser og monstre."
Brita Strand Rangnes, Stavanger Aftenblad
"Eka Kurniawan har skrevet en overveldende roman om menneskets plass i historien, som uavlatelig drives fremover gjennom krig og kjærlighet."
Anne Cathrine Straume, NRK
Hør hele Anne Cathrine Straumes anmeldelse i NRK Kulturhuset 21. september 2016
Les intervju med Eka Kurniawan i Morgenbladet 23. september 2016
I MIKKELS LYS |
Torgeir W. Skancke
I MIKKELS LYS
Les intervjuet med Torgeir W. Skancke i VG 13. september 2016
Les intervjuet med Torgeir W. Skancke i Berlingske Tidende (dansk avis) 11. september 2016
Hør intervjuet med Torgeir W. Skancke i NRK Vestfold 11. oktober 2016
Hør intervjuet med Torgeir W. Skancke i NRK-programmet Mellom himmel og jord 10. oktober 2016
Les intervjuet på nrk.no 8. oktober 2016
RISIKOSJEF I SYRIA |
Jacob Wærness
RISIKOSJEF I SYRIA. PÅ JOBB MELLOM REGIME, OPPRØRERE OG IS
Les A-magasinet, 26. august 2016
Se innslaget på Lindmo lørdag 3. september 2016
Se innslaget på God Morgen, Norge tirsdag 6. september
PÅ VEI MOT ET POSTINDUSTRIELT KLASSESAMFUNN |
Ottar Brox
PÅ VEI MOT ET POSTINDUSTRIELT KLASSESAMFUNN?
"I den nye boka På vei mot et postindustrielt klassesamfunn? drar [Brox] på hele sin tidligere produksjon og skaper et storverk om hvordan Norge ble et relativt egalitært samfunn. Det snakkes mange steder om venstresidas krise, men denne boka, og mye av det Brox har skrevet for øvrig, er et solid utgangspunkt for en venstrepolitikk bygget på norsk grunn."
Bjørgulv Braanen, Klassekampen
SJALUSI UTEN GRENSER |
Per Buvik
SJALUSI UTEN GRENSER. LITTERÆRE DYBDEBORINGER FRA EVRIPIDES TIL VIGDIS HJORTH
"Sjalusi uten grenser imponerer med spennvidde i tid – og et kresent utvalg når det gjelder kvalitet – med åtte tekster om sjalusi over 2400 år."
Tom Egil Hverven, Klassekampen
"Buvik går grundig til verks. Han viser hvordan sjalusien er blitt oppfattet gjennom historien, tar for seg ulike tilnærminger – fra det sosiobiologiske, evolusjonære perspektivet og Freuds teori om Ødipus-komplekset, til den såkalte «begjærsmodellen» til den franske antropologen og litteraturforskeren René Girard. Buvik gir også rikelig med plass, både til nyere studier og forskningsrapporter, for å forklare utbredelsen av sjalusidrap, og knytter funnene til sitt hovedanliggende: litteraturen."
Ellen Sofie Lauritzen, Morgenbladet
FRA ENGLISC TIL ENGLISH |
Kristin Bech
FRA ENGLISC TIL ENGLISH. ET SPRÅK BLIR TIL
"Ei morosam og viktig soge om engelsk"
Karsten Alnæs, Dag og Tid
Les intervju med Kristin Bech i Dagens Næringsliv 17. september 2016
DET |
Inger Christensen
DET
gjendiktet av Endre Ruset
"Det fikk en overstrømmende mottakelse i sin samtid. Og etter utgivelsen av samling Alfabet fra 1981 ble hun ansett som den betydeligste lyriker i Norden, sammen med Tomas Tranströmer. Man kan selvsagt spørre seg om Det trenger en norsk gjendiktning når de to skriftspråkene er så like. Svaret er ja, ikke minst fordi Inger Christensens Det fortjener nye lesere. Slik jeg vurderer det, har Endre Ruset på dyktig vis fanget verkets tone, form og ordvalg."
Finn Stenstad, Dagbladet
"Det er sjeldan eg les dansk eller svensk poesi omsett til norsk som i kvalitet og nyansar overgår originaldiktet. Men når eg no med eine handa blar i Christensens nesten femti år gamle diktbok og med andre leiter meg fram i Rusets 2016-versjon slår det meg: ikkje berre evner gjendiktaren i einskildpassasjer å kaste nytt lys over dei opphavlege tekstane, men klarer noen stader også det kunststykket å tilføre dei nye litterære verkemiddel og (tids) kolorittar. Og med ditto blikk for god fonetikk og herlege allitterasjonar endte denne lesaren opp med i einerom å utbryte eit aldri så lite bravo!"
Øystein Hauge, Romsdals Budstikke