Styring

Pris:
399.00
ISBN: 9788253044750
Status: I salg
Utgitt år: 2024
Sideantall: 181
Innbinding: Ib

Styring av Norge

A.M. Schweigaards forelesninger i administrativ rett

Da Anton Martin Schweigaard (1808–70) i 1841 foreleste over Den norske administrative Ret på Det kongelige Frederiks Universitet i Christiania, innledet han en ny epoke i norsk rettsvitenskap. 

Dette var første gang etter 1814 at noen hadde systematisert rettsreglene som gjaldt offentlig myndighetsutøvelse i Norge og fremstilt rettsområdet som i dag rommer forvaltningsretten. Grunnloven av 1814 medførte store forandringer i styringen av Norge. Særlig skapte Grunnlovens klare skille mellom utøvende og lovgivende makt behov for ny forståelse av reglene om de administrative myndigheter.

I denne boken publiseres referat fra Schweigaards forelesninger i administrativ rett. Teksten er basert på de forelesninger som Schweigaard dikterte til sine studenter. Forelesningene gir et unikt bilde av hvordan denne sentrale jurist og politiker oppfattet hva det innebar at, som han sa, «Landet styres efter Love». Referater av forelesningene var mye brukt og fungerte i praksis som lærebok i administrativ rett resten av hundreåret.

Schweigaards forelesninger i administrativ rett har ikke før vært allment tilgjengelige. Utgivelsen åpner for en bedre forståelse av norsk forvaltningsretts tidlige historie, og for dens utvikling frem til i dag.

 

Omtale:

"Tiltalende og lettlest"
Hans Petter Graver, professor ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo