Terningkast 6 til «de der»
Joyce Carol Oates' siste roman på norsk får strålende omtaler
Amerikanske Joyce Carol Oates (f. 1938) er blant verdens største nålevende forfattere, og blir hyppig nevnt som favoritt til Nobelprisen i litteratur. Den National Book Award-vinnende romanen de der ble utgitt første gang i 1969, og regnes som et av hovedverkene innen hennes forfatterskap. Nå er romanen tilgjengelig på norsk for første gang, oversatt av Bente Klinge.
Brennaktuell roman om utviklingen i USA
I de der følger vi en arbeiderklassefamilie i Detroit gjennom tre tiår, fra de harde 1930-årene til de blodige raseopptøyene i 1967. De ulike familiemedlemmene ønsker seg bort fra enten volden, avmakten eller fattigdommen som omgir dem, men det viser seg at det ikke bare er lett å unnslippe.
Kritiker Vigdis Moe Skarstein ga romanen terningkast 6 da hun anmeldte den i Adresseavisen, og skrev blant annet: «Voldsomt og grusomt fra det amerikanske samfunnet midt på 1900-tallet. Det kunne like godt ha handlet om i dag ... Både språklig og litterært er dette en slags realismens triumf.»
Boka får også begeistret omtale i Klassekampen, hvor anmelder Geir Pollen utbryter: «Gud hjelpe meg for en roman de der er!» Også han legger vekt på hvor brennaktuell den er: «de der er rett og slett en profetisk brennaktuell, briljant sosialpsykologisk analyse av det avmektige og utenforstående Fattig-Amerika som gjorde – og fremdeles gjør – det politiske fenomenet Donald Trump mulig … når det kommer til rå, kompromissløs fortellerkraft, er det få, om noen, som slår henne.»
Oates til A-magasinet: – USA har aldri vært mer splittet
Oates gjestet nylig Norge for første gang, noe som medførte utsolgte arrangementer i både Universitetets aula og på Litteraturhuset i Oslo. I den anledning ble hun også intervjuet av A-magasinet. Her snakker hun blant annet om Edvard Munch, forskjellene mellom Norge og USA og bekymringen for hvor landet hennes er på vei. Intervjuet kan leses her (bak betalingsmur):